ganduri...

Lucrarea de licenţă – o fac sau o cumpăr?

Ultimul an de facultate. Cea mai mare problemă pe care o au studenţii în anii terminali sunt lucrările de licenţă. Anul universitar începe cu alegerea temei de licenţă şi a profesorului coordonator. Aceasta este prima şi cea mai simpla etapă. Urmează multe nopţi nedormite şi drumuri la bibliotecă. Sau poate nu, puţini fiind cei care procedează astfel. Şi asta pentru că există două categorii de studenţi: cei care îşi fac lucrarea de licenţă singuri şi cei care o cumpăra gata făcută de pe internet. Care sunt motivele care îi împing să aleagă cea de-a doua opţiune? Acestea pot varia de la timpul insuficient pe care îl au la dispoziţie, faptul că nu ştiu să scrie o astfel de lucrare, sau comoditatea.

Vreau să cumpăr lucrare de licenţă, ce opţiuni am?

Pentru mulţi dintre studenţii de anul III nu mai contează că o astfel de lucrare costă până la 200 de euro. Dacă dai o simplă căutare pe google folosind cuvintele “cumpăr lucrare de licenţă”, în câteva secunde îţi sunt afişate aproximativ 226.000 de rezultate cu site-uri care vând astfel de lucrări.

Odată cu apariţia reţelelor de socializare această practică a devenit mult mai uşoară, așa încât cei care se ocupă cu astfel de afaceri pot posta anunţuri pe site-uri specializate, diverse grupuri sau pagini studenţeşti, pe stradă sau pe holurile facultăţii.

Însă odată ce ai apelat la astfel de site-uri îţi asumi şi riscul ca lucrarea pe care ai comandat-o să nu aibă nicio legătură cu tema ta, sau, mai rău, să fie copiată de la un fost student care a prezentat-o în anii trecuţi.
O altă modalitate prin care poţi să cumperi o lucrare de licenţă, dar cu riscul foarte mare să fii înşelat, este metoda prin sms. Conform site-ului Realitatea.net, licenţa comandată prin sms costă doar 10 euro + TVA. Instrucţiunile sunt clare: trimiţi un sms către numărul indicat în anunţ, menţionezi adresa ta de email şi în scurt timp vei primi un link de unde vei descărca lucrarea.

Profesorii coordonatori, un ajutor nesperat pentru studenţi

Profesorul coordonator pe care îl alegi la începului anului este cel care te va îndruma pe tot parcursul lucrării. Studenții își aleg un coordonator în funcţie de tema şi domeniul în care își pregătesc licența. Sau pot apela la profesori care sunt dispuşi să-i ajute mai mult decât cu sfaturi sau precizări în ceea ce priveşte redactarea materialului final. Deşi pare greu de crezut, există profesori în universităţile din România care îţi vând lucrări de licenţă la preţuri mai mari decât site-urile specializate. Îţi oferă, însă, garanţia că vei obţine nota maximă.

Asociaţiile studenţeşti, în parteneriat cu site-urile care vând lucrări de licenţă

StudentRomaniaCurata.ro a scris că există o asociaţie studentească aflată în parteneriat cu un astfel de site. Este vorba despre Liga Studenţilor din Universitatea Constantin Brâncuşi, din Târgu-Jiu (LSUCB). Comunitatea acestui site este formată din studenţi care vor să schimbe ceva în sistemul universitar din România prin semnalarea unor nereguli atât la nivelul conducerii facultăţilor, cât şi printre studenţi. Ei au publicat un material în care au scris despre parteneriatul dintre LSUCB şi site-ul lucrarilacomanda.ro. Administratorii site-ului l-au contactat pe preşedintele ligii, iar el a declarat că totul este o neîntelegere. Confuzia s-ar fi produs din cauza colegului care administrează site-ul ligii. El ar fi acceptat respectivul parteneriat crezând că are de-a face cu o platformă la care colaborează profesori universitari, pentru a-i îndruma pe studenţii care au nevoie de ajutor la conceperea lucrărilor de licenţă.

Ce spun universităţile şi legea în acest caz?

Universităţile din România spun că profesorii nu încurajează astfel de practici şi că fac tot posibilul să le prevină. De altfel, foarte multe universităţi folosesc un program anti-plagiat care le permite să verifice dacă lucrările de licenţă au mai fost prezentate în anii precedenţi sau dacă au fost copiate de pe internet.
În ceea ce priveşte pedeapsa pentru astfel de practici, Av. Dr. Ana Demşorean a declarat pentru StudentRomaniaCurata.ro că: “Prezentarea unei persoane drept autor al unei creaţii ştiinţifice, când, în realitate, altă persoană este autorul acelei opere ştiinţifice este sancţionată inclusiv de legislaţia penală. Infracţiunea de înşelăciune pedepsită de Codul Penal înseamnă fapta unei persoane de a prezenta o situaţie neadevărată ca fiind adevărată, adică faptele unei persoane de a se pretinde autor al unei opere ştiinţifice, când, în realitate, acea persoana nu este autor al respectivei opere.”
Articolul 3 al Legii nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, spune că “(1) Este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera. (2) În cazurile expres prevăzute de lege, pot beneficia de protecţia acordată autorului persoanele juridice şi persoanele fizice altele decât autorul.”
Articolul 141 al aceleaşi legi spune că: “ Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.”
Deşi majoritatea studenților dispun de timpul şi resursele necesare pentru a-şi scrie singuri lucrările de licenţă, tot mai mulţi dintre ei preferă să le cumpere de pe internet. Puţine au fost cazurile în care au fost prinşi şi pedepsiţi cei care au plagiat sau şi-au cumpărat lucrările de licenţă, iar acest lucru le dă şi mai mult curaj celor care plănuiesc să faca acelaşi lucru. Iar atâta timp cât există cereri şi nimeni nu face nimic pentru a stopa acest fenomen, piaţa lucrărilor la comandă se va dezvolta în continuare. În acest ritm, tot mai mulţi studenţi se vor alege cu o diplomă nemeritată şi poate vor obţine o notă mai bună decât cei care au muncit luni întregi pentru a-şi termina lucrarea de diplomă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s